Dictatorul MugabeFoto: AP
Ultimele cifre ale nivelului inflatiei au fost publicate in urma cu o saptamana, ziarul guvernamental Herald alocand subiectului un spatiu minuscul.
Potrivit The Times, pretul platit astazi pentru o caramida ar fi fost suficient pentru achizitionarea unei resedinte de lux in urma cu 10 ani.
Preturile timbrelor postale au saltat de sase ori in numai o saptamana. In confuzia creata, nimic nu mai are valoare, banii platiti pentru doua conserve de fasole si o sticla de bere fiind suficienti pentru achitarea unui abonament de trei luni la Harare Club, un loc exclusivist destinat elitei din capitala tarii.
Luna trecuta, Nicholas Goche, ministrul Muncii din Zimbabwe, a recunoscut ca si-a platit muncitorii de la o ferma pe care o controleaza cu 10 mii de Dolari Zimbabwe, adica acelasi pret pe care il are cotidianul The Herald.
Presedintele Mugabe, care este absolvent de economie al London University, e convins insa ca tiparirea de bani mentine preturile la un nivel stabil. Mai mult, Mugabe a infiintat Comisia pentru Venit si Preturi, care are rolul de a stabili nivelul preturilor pentru cateva sute de produse, stabilind totodata si limita maxim a profitului.
Oricine e gasit vinovat de incalcarea acestor reguli poate fi arestat si condamnat la cinci ani de inchisoare.
In ultimii opt ani de haos economic, controlul guvernamental asupra preturilor a devenit una din cauzele principale ale inflatiei, fortand micii mestesugari sa-si inchida afacerile sau sa-si reduca drastic productia.
O data cu anuntul noului nivel al inflatiei, rata de schimb pe piata neagra a Dolarului Zimbabwe a ajuns la 70.000 de unitati pentru o lira sterlina, fata de doar 7.000 la inceputul anului.
Presedintele Mugabe, unicul conducator din 1980, an in care Zimbabwe si-a castigat independen