Pentru corectitudine totala, se cuvine o precizare: "Spider-Man 3" a batut toate recordurile de incasari pe care le-ar fi putut bate, atat in Statele Unite, cat si in lumea intreaga. Acestea fiind spuse, as putea sa-mi iau jucariile si sa plec acasa (unde ma asteapta un film categoric mai bun), pentru ca oricum o sa vedeti filmul.
Cu toate acestea, trebuie sa spun de ce ar putea sa va placa filmul lui Sam Raimi si, mai ales, de ce ar putea sa nu va placa. Cu prima parte este simplu: efectele speciale sunt tot ceea ce si-ar fi putut dori cineva sa vada pe un ecran (de preferinta cat mai mare) in timp ce soarbe din bauturi racoritoare si mananca popcorn. Efectele sunt excelente, miscarile curgatoare, imaginatia coregrafiilor de lupta debordanta, costumul se muleaza perfect, iar accesoriile si aptitudinile villain-ilor ofera noi si noi terenuri neexplorate in ceea ce priveste efectele speciale. Dar veti fi surprinsi cat de putine sunt astfel de scene in comparatie cu durata (mult prea mare!) de 156 de minute a filmului.
Un alt plus: personajele sau, mai bine zis, parti ale lor. Eu unul ma saturasem de vesnic blandul Peter Parker, mereu gata sa-si puna costumasul si sa alunece pe fire pana la locul unei fapte reprobabile. Cand Sam Raimi anunta ca pe langa cei trei oponenti "oficiali" este posibil ca in "Spider-Man 3" sa apara si un al patrulea, nimeni nu se gandea ca acesta ar putea fi insusi Spider-Man. Ei bine da, in "colaborare" cu o intunecata substanta aterizata din spatiu pe un meteorit (se pare ca acesta e un vehicul extrem de comun in benzile desenate), Spider-Man se face rau de tot, lacom de putere si razbunator, trecand din plictisitoarea zona alba in ambigua si nuantata zona gri.
La fel ca el, Sandman, ucigasul unchiului lui Peter, are motivele lui pentru a jefui toate bancile dupa ce un experiment il transforma intr-o faptura "nisipoasa", ce