Situatia politica romaneasca ocupa in continuare spatii generoase in presa internationala, fiind redate argumentele contra demiterii lui Basescu, dar si replicile opozantilor sai.
Preluand informatiile oferite de Agentia Reuters, cotidienele americane "The New York Times" si "Washington Post" arata ca presedintele Traian Basescu are sanse sa scape de demitere la referendumul de sambata, avand insa in fata "sarcina descurajanta de a revigora reformele blocate si eforturile anticoruptie". Amintind ca Traian Basescu este "cel mai popular politician" din Romania, cele doua publicatii considera ca, dupa referendum, presedintele "va lupta probabil pentru depasirea conflictelor dintre centristii aflati la guvernare si opozitie si impotriva opozitiei crescande in randurile unor politicieni fata de combaterea coruptiei, elemente care au afectat reformele din Romania". "Basescu a fost esential in accelerarea reformelor intr-un mod transparent si modern. El e vazut de UE ca un om care a realizat reforme si a fost unul dintre motoarele principale aflate in spatele aderarii la UE", mai scriu cele doua ziare americane, citand un diplomat de la Bucuresti.
si Deutsche Welle face referire la referendum, dar si la schimbul de replici dintre Traian Basescu si Ion Iliescu. Amintind solicitarea presedintelui suspendat ca Ion Iliescu sa fie respectat in calitate de fost sef al statului, Deutsche Welle arata: "Daca detinerea functiei supreme de catre Ion Iliescu e argumentul care i-a dat dreptul sa aspire la respectul compatriotilor, atunci si Fidel Castro, si liderul postcomunist al Germaniei rasaritene, Krentz, si Vladimir Putin si chiar mari criminali ai istoriei, precum Stalin si Hitler, s-ar putea bucura de admiratia natiunilor lor". Admitand ca "Ion Iliescu nu a comis crime de anvergura unui Hitler ori Stalin", Deutsche Welle precizeaza ca, "dupa 22 decembrie 1989, rom