Exporturile de medicamente ale celui mai mare producator local Terapia Ranbaxy au atins 10 mil. dolari anul trecut, din care cea mai mare pondere, 9 mil. dolari, a avut-o Faringospet, unul dintre produsele farmaceutice romanesti cel mai bine reprezentate pe pietele externe.
"Cea mai mare parte din activitatea de export se bazeaza pe Faringosept, iar principalele state in care suntem prezenti sunt cele din fostul spatiu sovietic, in special Rusia si Ucraina. In clipa de fata, toate operatiunile de export sunt preluate de catre reprezentantele Ranbaxy din tarile respective. In viitor, cresterea nu va fi doar din Faringosept, ci si din alte medicamente, iar planurile noastre sunt sa intram cu mai multe produse in Uniunea Europeana", a declarat Dragos Damian, CEO al Terapia Ranbaxy.
Sezonul de iarna in Siberia incepe mult mai devreme decat la noi, iar productia de Faringosept trebuie sa demareze cel mai tarziu in august pentru a ajunge la timp in Siberia.
Un alt medicament cu potential la export este Aspacardin (tratamentul si prevenirea bolilor de inima), care in prezent este exportat in Ucraina.
Exportul fabricii din Cluj va avea in vedere de asemenea si moleculele care urmeaza sa fie transferate pentru productie la Cluj.
"O parte din moleculele care vor fi transferate din India catre Romania (ca productie - n. red.) sunt planificate deja sa fie exportate catre tarile baltice. Faptul ca Ranbaxy, ca investitor strategic a preluat Terapia, permite ca din ce in ce mai multe produse sa fie dirijate la export prin reprezentantele Ranbaxy din alte tari", a mai spus Damian.
Acest lucru nu inseamna insa ca productia urmeaza sa fie oprita complet pentru aceste medicamente in India, ci ca se incearca mai degraba o optimizare a acesteia. Damian nu exclude nici posibilitatea ca o parte din produsele fabricate in Cluj din gama de injectabile sa