Pentru Grupul Flamingo, procesul de eficientizare a costurilor necesar aducerii companiei pe profit a presupus si concedierea a aproximativ 260 de persoane „de la centru“, astfel incit numarul salariatilor din headquarters a ajuns la 120 fata de 380 citi erau initial. Costurile concedierilor platite de grup s-au cifrat la aproximativ 100.000 de euro, potrivit oficialilor companiei.
„Am concediat unii oameni care au lucrat de mult timp in companiile noastre si am vrut sa fim corecti fata de ei“, ne-a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo, care sustine ca in cei 100.000 de euro intra si sumele platite catre unii angajati din magazine care au fost si ei concediati. Astfel, facind media, reiese ca unui salariat i-au revenit dupa concediere aproximativ 400 de euro.
Oficialii Flamingo sustin ca banii cheltuiti cu fostii angajati au reprezentat una dintre cheltuielile „mai putin obisnuite“ ale companiei in primul trimestru al anului.
Avocatii specializati pe dreptul muncii sustin ca exista mai multe situatii prin care, potrivit legii, un angajat concediat poate primi de la fostul angajator o anumita suma de bani.
„Se pot obtine compensatii banesti in baza negocierilor din contractul individual de munca sau a celui colectiv“, ne-a declarat Magda Volonciu, avocat in cadrul casei de avocatura Magda Volonciu&Asociatii. Potrivit acesteia, cuantumul platilor compensatorii creste o data cu vechimea angajatului concediat.
Nu in ultimul rind, in cazul managerilor, valoarea platilor compensatorii in caz de concediere se negociaza chiar in momentul angajarii. „La manageri se negociaza salariul pe citeva luni, chiar din momentul in care persoana respectiva intra in companie.
Pentru astfel de pozitii se poate ajunge pina la salariul pe noua luni sau chiar un an“, ne-a declarat Andreea Lupan, General Manager in cadr