Jeana Gheorghiu a încetat ieri din viaţă, răpusă de cancer, la vârsta de 61 de ani.
Absolventă a Facultăţii de Filologie, Jeana Gheorghiu şi-a început cariera jurnalistică la un ziar din Vrancea, a colaborat la „Scânteia Tineretului”, până în 1972, când s-a angajat în Televiziunea Română. Ulterior, a fost transferată la Radio, pentru ca după Revoluţie să revină în televiziunea publică.
Reputat realizator de emisiuni radio şi tv, Jeana Gheorghiu şi-a cucerit notorietatea şi datorită reportajelor sale despre „trenul morţii” de la Timişoara, din timpul Revoluţiei. A avut un drum sinuos în presa video a ultimilor 15 ani: din 2002 a condus interimar TVR 2, până în iunie 2004, apoi a fost cooptată în echipa Naţional Tv, unde a ocupat până la finele anului 2005 funcţia de director executiv al Centrului Naţional Media.
A luptat pentru calitatea programelor culturale şi a celor dedicate tineretului, fiind o susţinătoare a difuzării pe post de campanii sociale.
De-a lungul carierei, a obţinut numerose premii şi distincţii: Premiul APTR 1991, pentru reportajul document despre evenimentele din decembrie ’89 „Răniţii Revoluţiei”; Premiul APTR 2002, pentru Concept de campanie audiovizuală: Seria de emisiuni „Baricadă pentru neuitare”; Premiul „Condiţia umană” (ex-aequo) - „Tu poţi construi mai departe”; Premiile Revistei VIP 2003 , premiul Mass Media; Marele Premiu acordat la Colocviul „Generaţia Europa - Generaţia Imaginii” (Franţa- Amiens, 1992), pentru filmul de montaj „Spre altă flacără”.
Fire sportivă, Jeana Gheorghiu a fost campioană la tenis şi scrimă şi a avut permis de portarmă şi pistol. Recunoscându-şi drept cel mai mare viciu ţigara, era pasionată de poezie şi muzică barocă. Într-un interviu acordat în 2005 mărturisea că şi-a luat concediu o singură dată în viaţă. (D.P.)
Jeana Gheorghiu a încetat ieri din viaţă, răpusă de cancer, la v