Romania ar putea adopta moneda europeana mai devreme de obiectivul programat, in 2014, in cazul in care situatia va avea o evolutie pozitiva, a afirmat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Acesta a anuntat ca a prezentat la Bruxelles programul de adoptare a monedei europene, unde a aratat ca, daca lucrurile merg bine, "sa fim mai ambitiosi". Referindu-se la criteriile de la Maastricht, Isarescu a aratat ca datoria publica si cursul de schimb nu pun probleme in procesul de adoptare a euro.
Deficitele, o problema
Potrivit acestuia, deficitul bugetar si deficitul de cont curent reprezinta unele dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Romania in procesul de aderare la zona euro.
"Deficitul de cont curent reprezinta o problema majora. De la un anumit punct, trebuie sa apasam mai mult pe cresterea productivitatii decat pe salarii", a afirmat Isarescu.
Acesta a spus ca problema dezechilibrului extern trebuie sa fie rezolvata prin cresterea de productivitate. "Pentru deficitul extern, avem si aspecte pozitive.
Aproape in totalitate, in ultimii ani deficitul a fost acoperit prin investitii straine directe. Romania a fost descoperita si, asa cum stau lucrurile, investitiile vor continua si in viitor", a spus Isarescu. In ultimii ani, comportamentul privind deficitul bugetar a fost unul "sanatos", dar nu exista semne ca aceasta abordare va continua, a aratat Isarescu.
Sunt asteptate corectii ale preturilor gazelor
Fara erori politice majore, cresterea economica poate continua dupa 2010, a afirmat Mugur Isarescu, mentionand ca Romania are aproape opt ani de crestere economica neintrerupta.
In ceea ce priveste inflatia, potrivit guvernatorului, curba dezinflationista se va aplatiza, pentru ca Romania se apropie de nivelul de cres