Paul Wolfowitz, presedintele Bancii Mondiale, a anuntat joi ca va demisiona la sfarsitul lunii iunie, dupa doi ani in functie, in urma scandalului legat de generozitatea sa fata de salariul lui Shaha Riza, o angajata a institutiei, totodata prietena sa, informeaza presa internationala. Numirea sa a fost controversata inca de la inceput, Wolfowitz fiind unul dintre sustinatorii razboiului din Irak pe vremea cand era la Pentagon. Actiunile lui Wolfowitz au intrat in contradictie cu
Paul Wolfowitz, presedintele Bancii Mondiale, a anuntat joi ca va demisiona la sfarsitul lunii iunie, dupa doi ani in functie, in urma scandalului legat de generozitatea sa fata de salariul lui Shaha Riza, o angajata a institutiei, totodata prietena sa, informeaza presa internationala.
Numirea sa a fost controversata inca de la inceput, Wolfowitz fiind unul dintre sustinatorii razboiului din Irak pe vremea cand era la Pentagon.
Actiunile lui Wolfowitz au intrat in contradictie cu scopul institutiei si amenintau sa distruga reputatia Bancii Mondiale ca organizatie care lupta pentru inlaturarea saraciei si sa puna in pericol puterea de convingere a Bancii in fata tarilor care contribuie cu miliarde de dolari pentru a ajuta tarile mai putin dezvoltate.
Casa Alba va anunta in curand un nou candidat, printre cei posibili fiind Robert Zoellick, fost responsabil pentru politicile comerciale ale Statelor Unite in administratia Bush, Robert Kimmitt, numarul doi in departamentul de Trezorerie, Henry Paulson, secretar al Trezoreriei S.U.A., fostul congressman republican Jim Leach, senatorul Richard Lugar si Stanley Fischer, fost angajat al Fondului Monetar International, in prezent angajat al Bank of Israel.
Banca Mondiala a fost infiintata de 1945 pentru a reconstru