Cotaţiile slabe din ultima vreme au determinat oamenii să achiziţioneze euro. La majoritatea caselor de schimb din Craiova, vânzătoarele întâi întreabă câţi euro doreşti şi apoi verifică în casă dacă au suficienţi.
Dacă vreţi să cumpăraţi euro de la una din casele de schimb valutar din zona centrală a Craiovei în această perioadă, primul lucru care sunteţi întrebat este de câţi aveţi nevoie. Angajaţii caselor de schimb vor să se asigure că au suficientă monedă europeană în casă, deoarece pe piaţa valutară este criză de euro.
Cotaţiile foarte scăzute din ultima vreme au făcut ca toată lumea să vrea să cumpere. „Din cauza cotaţiilor foarte scăzute, nu putem cumpăra euro de la populaţie, aşa că nu avem rezerve prea mari. În plus, toată lumea vrea să cumpere acum, sperând că vor vinde mai târziu cu mai mult“, a declarat o angajată de la una dintre casele de schimb valutar din zona centrală.
„Am avut rezerve, dar aproape le-am epuizat. Noi acum vrem să cumpărăm, la fel şi populaţia“, a relatat Alina T., o altă angajată din sistem. În Craiova, casele de schimb vindeau euro cu 3,280 lei şi îl cumpărau cu 3,255 lei, fluctuaţiile fiind foarte mici între diferitele firme.
Tendinţă generalizată
Aceasta este o tendinţă generalizată la nivel naţional. Cotaţiile slabe au făcut ca patronii să refuze să mai vândă sau vând foarte puţin.
Aceştia, ca şi o parte a populaţiei, cumpără masiv euro în speranţa că vor revinde la un curs mult mai ridicat în perioada următoare.
Această reacţie a caselor de schimb valutar a venit după ce cotaţiile euro au atins cele mai scăzute valori din ultimii patru ani şi jumătate. Dacă această tendinţă se va menţine, specialiştii estimează că importurile vor creşte în defavoarea exporturilor. Potrivit analiştilor din piaţă, cei mai câştigaţi de pe urma cursului de schimb sunt importatorii şi cei care f