Expozitia "Amintiri din Epoca de Aur" prezinta la Alba Iulia obiecte si documente care redau realitatea dinainte de 1989
Un aparat de radio cat dulapul, sticle de lapte si de sifon, uniforme de pionieri si soimi ai patriei, un televizor alb-negru, insigne si distinctii, o uniforma de militian, fotografii si documente. Acestea sunt doar o parte dintre ramasitele Epocii de Aur, expuse de ieri la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.
Initiativa a apartinut conducerii muzeului, in colaborare cu Consiliul Judetean, Primaria municipiului Alba Iulia si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit organizatorilor, expozitia si-a propus realizarea unui tablou cat mai general al perioadei cuprinse intre 1965 si 1989.
"Cand eram profesor, copiii spuneau ca pe vremea lui Ceausescu era mai bine si asta numai de la parinti puteau sti. Din acest motiv, expozitia se adreseaza si copiilor", a spus directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu.
Din expozitie nu lipsesc documente care au apartinut Securitatii, exemple concrete despre modul in care aparatul represiv a dominat societatea romaneasca. Sunt expuse chiar si documente care arata cum trebuiau montate microfoanele in casele celor care trebuiau "ascultati".
"Pentru un simplu muncitor la cooperativa, caruia i se montau in casa microfoane, era nevoie de doi locotenenti si un maior", a adaugat Rustoiu.
In expozitia "Amintiri din Epoca de Aur" mai pot fi vazute fotografii document surprinse in timpul vizitelor lui Ceausescu la Alba Iulia. Majoritatea obiectelor au fost imprumutate de la diversi localnici si vor fi returnate dupa expozitie. La un televizor au fost prezentate imagini cu fostul presedinte Nicolae Ceausescu, pe un fond sonor "mobilizator", specific epocii.
La vernisajul de ieri au participat si foarte multi copii, unii dintre ei adusi de la scoala de profesorii