» Un concept nou pe piata romaneasca, dictionarul-album "Strazi vechi din Bucurestiul de azi" s-a epuizat intr-o saptamana.
» Strazile care si-au pastrat numele vechi sunt prezentate pe scurt, istoria lor fiind recompusa din documente, bucati literare, gazete, cantece etc.
» "Orasul din aceasta carte e Bucurestiul vechi din Bucurestiul de azi. Cartea decupeaza din orasul contemporan partile de vechi", spune editorul Catalin D. Constantin.
Volumul "Strazi vechi din Bucurestiul de azi" aduce un concept nou in Romania: este vorba de o carte "construita" in editura, de un editor. Spre deosebire de cartile de autor cu care suntem obisnuiti, in cazul acestui volum ideea cartii apartine editorului Catalin D. Constantin, care a ales si formula acesteia, cautand apoi un specialist care sa scrie textul propriu-zis.
Dictionar in text si imagini
"Idea cartii a pornit dintr-o curiozitate personala, vedeam nume de strazi cu sonoritati vechi, banuiam in spatele lor o poveste. Dar care? M-am gandit ca, asemeni mie, sunt multi care vor sa stie ceva despre memoria locului in care traiesc. Alexandru Ofrim a scris textul cartii, e istoric si profesor la Facultatea de Litere din Bucuresti, unde preda cursuri de istorie a mentalitatilor si de antropologie" spune Catalin D. Constantin. Curiozitatea de a afla povestea din spatele unor simple repere cotidiene porneste probabil din nevoia de a ne completa identitatile "in lucru" personalizand si umanizand spatiul in care traim. Cu toate ca in ultimii ani au aparut numeroase carti despre Bucurestiul vechi, vanzarile volumului scos la Humanitas au depasit asteptarile editorilor: 1.500 de exemplare intr-o saptamana. "Ma asteptam sa fie o carte bine primita de public, dar nici asa. S-a vandut pentru ca Bucurestiul vechi place si starneste curiozitatea, pentru ca o astfel de carte – despre vechiul contempo