Primii romăni care au spus "da" sau "nu" la referendum au fost cei din Noua Zeelanda, care au ora oficială cu 9 ore in avans faţă de cea Romăniei.
Astfel, la ora 11, cănd la noi se deschiseseră secţiile de votare doar de trei ore, la Wellington, in capitala Noii Zeelende, urnele se inchideau.
"Secţia de votare a fost organizată in Centrul social din Biserica ortodoxă <>, din Wellington. Au votat 38 de romăni, iar procesul s-a desfăşurat fără incidente", a declarat Marius Dragolea, consulul general al Romăniei la Sidney, care a fost insărcinat să coordoneze organizarea referendumului la Wellington.
La alegerile din 2004, au votat la Wellington 44 de romăni. Unul dintre motivele pentru care la referndumul din 19 mai s-au prezentat la vot mai puţini romăni ar putea fi şi vremea frumoasă, de toamnă tărzie, care i-a atras pe potenţialii votanţi spre alte activităţi.
Buletine multiplicate la Melbourne - neaşteptat de mulţi romăni la vot
La seţia de votare din Melbourne, Australia, la ora locală 20.00 (ora 13.00, ora Romăniei), romănii mai votau incă. Procesul de votare a fost prelungit deoarece numărul de romăni care au venit la secţie a fost mai mare decăt buletinele de vot primite (in număr de 584).
"Am anunţat BEC şi după ce am primit acceptul, am multiplicat buletinele de vot, astfel că toţi romănii care aşteptau să voteze, la ora 20.00, şi-au putut exprima opţiunea. La ultimul referendum, cel din 2004, la secţia de votare organizată la Melbourne s-au prezentat cel mult 300 de persoane", a declarat Nadia Gheorghe, preşedintele secţiei de votare de la Melbourne.
La Canberra, in capitala Australiei, doar 21 de romăni s-au prezentat la vot. La referendumul din 2004, la aceeaşi secţie au venit să-şi exercite votul 30 de romăni.
 Italia - De pe şantier, la vot
Puţin inainte de ora 12.00, ora Romăniei,