"Romanii par pregatiti sa respinga, in referendumul de sambata, incercarea Parlamentului de a-l indeparta de la putere pe presedintele Traian Basescu, incredintandu-i un mandat al poporului pentru reluarea cruciadei anticoruptie", comenteaza agentia Reuters.
Sondajele de opinie arata ca circa doua treimi din romani intentioneaza sa voteze 'NU' la propunerea parlamentului de a-l demite pe fostul capitan de vas, cunoscut pentru stilul sau de a spune lucrurilor pe nume, continua sursa citata.
Coruptia este endemica in fosta tara comunista, careia i s-a permis sa intre in Uniunea Europeana in ianuarie pornind de la premisa ca eforturile sale de a o combate vor continua, noteaza Reuters.
"Dar la scurt timp dupa aderare, aceste eforturi s-au oprit si aliatii din guvern ai lui Basescu, precum ministrul justitiei Monica Macovei, cunoscuta pentru atitudinea ei anti-mita, si ministrul de interne Vasile Blaga, au fost demisi de premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Potrivit diplomatilor, Comisia Europeana se pregateste sa critice guvernul in raportul sau din luna iunie privind progresele Romaniei, care risca sanctiuni ce ar putea consta in taierea ajutoarelor din partea blocului", relateaza Reuters.
"Unii oameni incep sa creada ca am primit Romania in Uniune prea repede, pentru ca acum nu mai exista nici un stimulent pentru continuarea reformelor", a declarat un important oficial european la Bruxelles.
"Tensiunile dintre Basescu si Tariceanu au crescut continuu, presedintele cerand reforme mai rapide. El l-a acuzat pe Tariceanu, vechi aliat, ca protejeaza o retea de politicieni corupti, dintre care unii, spune el, au legaturi cu fostii comunisti si noile elite de afaceri ale tarii", continua agentia de presa.
"Trebuie sa eliberam politica de influenta magnatilor puternici", a spus Basescu intr-un interviu acordat unui cotidian central in ajunul