Viaţa ţăranilor s-a schimbat radical în 17 ani. Fără porţia de CAP, oamenii pământului îşi revendică, vând şi cumpără terenurile după cum li se năzare. Dacă vor, le muncesc, dacă nu... cui îi pasă?! Cei care nu au nici ce vinde, nici ce munci socotesc ajutorul social între rachiul de la crâşmă şi cel de acasă. Ici-colo se asfaltează, se electrifică, se construiesc şcoli, dar mai mult vile. Singurii care mai ridică nivelul de trai la comună sunt investitorii. Destul de mulţi la Şimnic, ce-i drept.
De cinci ani, şimnicenii au uitat cu desăvârşire de CAP-ul în care şi-au îngropat tinereţile. Pe locul vechilor hale s-a ridicat, albastră şi nouă, MHB Consmet SRL. Firmă româno-olandeză, ridicată strategic cât mai aproape de Craiova, această fabrică are faţade de uşi, ferestre, rame metalice, vopsite în câmp electrostatic. Având producţie pentru export în proporţie de 80% şi, printre lucrări de referinţă, Mall-ul de la Vâlcea, societatea s-ar spune că n-o duce rău deloc. Dar ce îi interesează mai mult pe locuitori şi, desigur, pe primar este faptul că investitorul plăteşte impozite şi taxe deloc de neglijat. Mai mult, oferă locuri de muncă şimnicenilor. Şi ca să fie tacâmul complet, cetăţenii sau instituţiile locale beneficiază de oarece reduceri, atunci când devin clienţii româno-olandezilor. Altfel spus, afacerea este profitabilă pentru ambele părţi.
„Nu au existat niciodată neînţelegeri în comună“, spune Constantin Bratu, manager la MHB Consmet SRL. „Dimpotrivă, activitatea unei astfel de firme, pe raza unei comune, nu poate aduce decât beneficii. Există nenumărate localităţi unde apariţia unor investitori ar schimba mult situaţia. Iar primul beneficiu ar fi acela că spaţiilor lăsate în paragină - cum sunt fostele CAP-uri sau blocurile pentru navetişti - li s-ar da în sfârşit o utilitate“.
Afacerea cu flori - rentabilă şi frumoasă
În