Persoanele care simt că sunt tratate incorect, inclusiv acasă sau în comunitate, pot avea un risc mai mare de a face boli cardiace, se arată într-un studiu. Cercetătorii de la Universitatea College Londra au studiat 8.000 de persoane şi au descoperit că persoanele cu un sentiment profund de nedreptate aveau un risc mai mare cu 55 la sută de a suferi de boli cardiace grave. Experţii sunt de părere că sentimentul de injustiţie sporeşte emoţiile negative care pot produce schimbări biochimice rapide în organism.
Totuşi, conducătorul studiului, dr. Roberto de Vogli, spune că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma mecanismul dintre nedreptate şi starea de sănătate. Participanţii la studiu au fost puşi să dea o notă de la 1 la 6 dacă sunt de acord cu declaraţia: „Am adesea sentimentul că sunt tratat nedrept”. Apoi, sănătatea lor mintală şi fizică a fost monitorizată, în medie, o perioadă de 11 ani. Rezultatele au arătat că un tratament mai nedrept creştea riscul de a suferi un infarct sau de crize de angină pectorală.
Neil Poulter, profesor de medicină cardiovasculară preventivă la Imperial College Londra, a spus că „dacă eşti tratat incorect de societate, acest lucru devine un factor de stres care afectează în mod advers starea de sănătate”. Medicul mai spune că este dificil, totuşi, să separi efectele nedreptăţii faţă de alţi factori ai bolilor cardiace, cum ar fi obezitatea, fumatul, diabetul etc. (L.S.)
Persoanele care simt că sunt tratate incorect, inclusiv acasă sau în comunitate, pot avea un risc mai mare de a face boli cardiace, se arată într-un studiu. Cercetătorii de la Universitatea College Londra au studiat 8.000 de persoane şi au descoperit că persoanele cu un sentiment profund de nedreptate aveau un risc mai mare cu 55 la sută de a suferi de boli cardiace grave. Experţii sunt de părere că sentimentul de injustiţie sporeşte em