Romănii sunt astăzi actorii unei premiere politice in istoria ţării: referendumul privind demiterea preşedintelui. Cele două tabere politice, mai antagonice şi radicalizate ca niciodată, par dispuse să arunce in luptă orice mijloace. Astăzi vom afla verdictul: totul sau nimic?Tăriceanu: "Din acest referendum vom invăţa cu toţii"
Romănii sunt astăzi actorii unei premiere politice in istoria ţării: referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. O premieră şi in cariera de om politic al lui Traian Băsescu, care, la alegerile din 2004, promitea să joace totul pe o singură carte: Constituţia. Numai că 322 de parlamentari au considerat că jocul s-a intins dincolo de coperţile ei şi l-au adus in faţa instanţei supreme: poporul.
Povestea suspendării preşedintelui Traian Băsescu a inceput la 18 ianuarie 2007. In acea zi, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat că va declanşa procedura de suspendare din funcţie a şefului statului. La aproape o lună, la 12 februarie, PSD a depus la Parlament documentul privind suspendarea lui Traian Băsescu, semnat de 182 de senatori şi deputaţi aparţinănd PSD şi PRM. 25 de capete de acuzare cuprindea propunerea, printre acestea deturnarea sensului alegerilor din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarea de schimbare a preşedinţilor celor două Camere, demersurile făcute pe lăngă premier pentru a-l determina să-şi dea demisia, amestecul preşedintelui in treburile Justiţiei.
COMISIE DE ANCHETĂ. Propunerea a fost prezentată Parlamentului la 28 februarie, senatorii şi deputaţii aprobănd, la propunerea PC, infiinţarea unei comisii de anchetă pentru suspendarea lui Băsescu. Preşedinte al comisiei a fost ales liderul PC Dan Voiculescu, PD refuzănd să-şi nominalizeze reprezentanţi. Activitatea comisiei s-a incheiat la 21 martie cănd a fost depus şi raportul final. Băsescu a fost acuzat de