Potrivit unui comunicat al Asociatiei Pro Democratia (APD), ziua votarii a inceput sub semnul neregulilor organizatorice dar si al interpretarilor laxe ale legislatiei..
Cea mai importanta problema semnalata de observatorii
APD in prima parte a zilei este legata de posibilitatea folosirii abuzive a urnei mobile. Astfel, s-a a primit o sesizare din judetul Dâmbovita referitoare la trimiterea urnei mobile catre diferite locatii ca urmare a formularii unor simple solicitari verbale. In consecinta, APD a adresat o cerere catre Biroului Electoral Central, privind adoptarea unei Hotarâri BEC care sa prevada, explicit, faptul ca urna mobila nu poate fi trimisa decât ca urmare a depunerii, la birourile electorale ale sectiilor de votare, a unor cereri scrise.
Neregulile semnalate de observatorii Asociatia Pro Democratia in dimineata acestei zile dar si de cetatenii care au contactat asociatia la numarul de telefon cu acces gratuit 0800 07 100 sunt, in cea mai mare parte a lor, datorate carentelor organizatorice si necunoasterii temeinice a legislatiei din domeniul organizarii si desfasurarii referendumului de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare.
Observatorii APD, dar si cetateni care au contactat asociatia, au semnalat probleme in legatura cu
• accesul in sectiile de votare
• lipsa indicatoarelor catre sectia de votare
• dezordinea din listele permanente disponibile la membrii birourilor sectiei de votare
• necunoasterea, de catre membrii sectiilor de votare, a reglementarilor referitoare la persoanele care voteaza in afara localitatii de domiciliu
• exprimarea optiunii de vot a anumitor alegatori fara a semna lista electorala si
• continuarea campaniei electorale in perioada in care acest tip de activitate este ilegal.
APD monitorizeaza referendumul cu ajutorul celor 2.300 de observatori