Caietul Fermierului va trebui să fie completat zilnic de cei care deţin una, două vaci şi vând lapte, în timp ce fermierii care comercializează peste 5.000 kg/an trebuie să înscrie produsele lactate vândute şi echivalentul de lapte folosit în obţinerea lor, pe baza unei formule.
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a emis un ordin prin care fiecare fermier trebuie să îşi treacă într-un Caiet al Fermierului, zilnic, produsele lactate şi laptele pe care le vinde. Prima problemă - caietul cu pricina se găseşte numai pe internet, iar responsabilitatea procurării acestuia îi revine fermierului.
Producătorul care deţine cotă individuală de lapte pentru vânzări directe mai mică de 5.000 de kilograme are anumite obligaţii. Prima ar fi Caietul Fermierului. Anual, înainte de 15 mai, după sfârşitul anului de cotă, producătorul este obligat să transmită la Biroul Judeţean al Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) o declaraţie privind cantităţile de lapte vândute direct (la vecini, pieţe agroalimentare, abonaţi, magazine de desfacere, spitale, unităţi de învăţământ şi alţi consumatori cu personalitate juridică). Datele cumulate cu privire la cantităţile vândute în anul de cotă din Caietul Fermierului trebuie să coincidă cu datele menţionate în declaraţia anuală. Netransmiterea în termen a declaraţiei anuale, de către producător, poate fi sancţionată şi cu amendă de la 500 la 1.500 de lei, conform HG nr. 852/2006. Caietul Fermierului va fi completat zilnic şi va fi pus la dispoziţia organului autorizat pentru control, fiind păstrat minimum trei ani de la sfârşitul anului de cotă pentru care a fost întocmit.
Producătorul care a vândut direct cantităţi de lapte mai mari decât cota lui individuală este obligat să plătească o taxă stabilită la valoarea de 27,83 de euro pentru fiecare 100 kg lapte vândut în plus.
Important pe