Politica fostilor comunisti poate fi uneori explicata ca o confruntare intre pungasi, securisti si idioti, aceasta afirmatie, desi insultatoare, fiind graitoare pentru lupta care a dus la referendumul pe tema demiterii presedintelui suspendat Traian Basescu, comenteaza The Economist in editia online, citata de Mediafax. Publicatia britanica relateaza despre referendumul din Romania realizand, in acelasi timp, un comentariu critic la adresa situatiei politice de la Bucuresti.
Chiar si cei mai apropiati sustinatori ai lui Traian Basescu au greutati in a lauda metodele adoptate de fostul capitan de marina. El a renuntat la consilierii sai si a ales sa se implice in lupte de necastigat. Traian Basescu duce o politica externa independenta ciudata si depinde intr-o masura prea mare de serviciile secrete din Romania, foarte puternice si doar pe jumatate reformate, comenteaza The Economist, adaugand ca, pe de alta parte, Traian Basescu s-a plasat in fruntea cauzei cruciale a combaterii coruptiei in timp ce, prin contrast, oponentii sai au abordat subiectul folosind un limbaj dual, demn de epoca comunista.
The Economist reaminteste ca parlamentarii romani au incheiat la randul lor disputele care au durat circa doi ani, adoptand legea de infiintare a unei agentii de investigare a averii politicienilor. Crearea acestei agentii era o conditie a calitatii de membru a UE iar un esec ar fi determinat sanctiuni din partea Bruxellesului. Dar nou-nascuta "Agentie Nationala de Integritate" are un defect semnificativ: nu este independenta, ci se subordoneaza Parlamentului pe ai carui membri urmeaza sa ii ancheteze.
Dar Romania va trebui sa curete mizeria din politica singura. Este greu de inteles cum va face acest lucru. Sondajele indica victoria lui Traian Basescu la referendumul de sambata dar daca acest lucru nu se va intampla, Guvernul, cu sustinerea Parlamentului, ar