La prima vedere, o asemenea intrebare ar putea sa le produca bancherilor un zambet usor ironic in coltul gurii. Avand in vedere faptul ca experiente nefericite de genul BANCOREX, BIR, Banca Columna sau Dacia Felix au devenit deja istorie, intrebarea ar putea fi considerata chiar tendentioasa. Dar…
Zilele trecute, o serie de presedinti de banci importante pe segmentul de retail, adica Raiffeisen, Volksbank si Banca Romaneasca, au lansat un atac fara precedent la adresa Bancii Nationale, acuzand conducerea acesteia ca le intarzie aprobarea noilor norme de creditare, adica nu le permite sa inceapa acordarea asa-ziselor imprumuturi "relaxate". In paranteza fie spus, "relaxarea" inseamna doar conditii mai usoare de obtinere a creditelor, nu insa si rate mai mici la rambursare. Revenind la protestul bancherilor, trebuie amintit faptul ca acestia au vorbit de faptul ca BNR distorsioneaza piata, in conditiile in care a avizat normele doar pentru o singura banca, iar pe celelalte le amana, si ca, lucrul cel mai grav, aceeasi BNR nu asigura conditii de competitie similare pentru toti jucatorii. Criticile sunt deosebit de dure si pun BNR in situatia de a fi considerata de toti cei care doresc sa obtina credite mai mari drept principala bariera in calea indeplinirii visurilor: o casa frumoasa sau o excursie de neuitat la marginea lumii.
Din nefericire (pentru cei trei bancheri de care vorbeam mai sus), lucrurile sunt departe, in acest moment, de a sta chiar asa.
In primul rand, trebuie spus ca cerinta principala a BNR pentru acordarea avizului contine un cuvant-cheie: riscul. Cu alte cuvinte, daca o banca demonstreaza ca are un profil al riscului si o strategie a administrarii acestuia care o tin departe de pericolul intrarii in faliment, nu are nici o problema in a primi avizul mult dorit pentru castigarea de noi cote de piata. Or, nici una dintre bancile carora