Experţii NATO care au analizat, împreună cu informaticienii estonieni, atacurile cibernetice asupra principalelor servere din Estonia s-au declarat alarmaţi de amploarea acestor atacuri. Potrivit AFP, un oficial NATO a declarat, vineri, la cartierul general al Alianţei de la Bruxelles, că „este vorba despre atacuri grave şi concertate. În mod cert nu este un lucru pe care puteau să-l facă câţiva adolescenţi, oricare ar fi motivaţia. Vorbim despre ceva bine organizat”, a explicat oficialul citat, evitând să acuze direct Rusia de orchestrarea acestor atacuri. La rândul lor, specialiştii Centrului Informatic eston (agenţia guvernamentală care supraveghează reţeaua informatică oficială) s-au declarat uimiţi de sofisticarea metodelor folosite pentru a bloca serverele estone. “Au folosit diferite tehnici moderne pe care nu le-am mai întâlnit până acum”, a declarat pentru Reuters unul dintre experţii estoni.
Liderii de la Tallinn n-au ezitat, însă, să atribuie Rusiei responsabilitatea organizării acestor atacuri şi au dezvăluit că unele adrese de la care au fost lansate aceste atacuri erau servere ale administraţiei de la Kremlin şi chiar din biroul preşedintelui Putin! În aceste condiţii, preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, l-a contactat pe secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pentru a cere ajutor. În prezent, oficialii estoni fac mari presiuni asupra aliaţilor din NATO pentru redefinirea noţiunii de atacuri cibernetice.
Deocamdată, ele nu sunt considerate un act de război, nefiind necesară invocarea Articolului V din Tratatul Nord-Atlantic, însă realitatea demonstrează că asemenea atacuri pot constitui un grav pericol la adresa securităţii naţionale a unui stat ca Estonia, unde e-guvernarea funcţionează de mulţi ani, argumentează liderii de la Tallinn.
Oficialii NATO evită, deocamdată, să facă prea multe comentarii pe această temă.