Aproape şase milioane de români dintr-un total de aproximativ opt, care au participat la referendumul de sâmbătă, s-au pronunţat împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Astfel indicau, ieri, la ora 17.00, rezultatele parţiale comunicate de BEC, după centralizarea datelor din 17.097 de secţii din 17.480, respectiv a 97,8% din numărul de voturi exprimate. În procente, prezenţa la urne a atins pragul de 44,02%, 74,32% dintre alegători votând în favoarea şefului statului, iar 24,9 % împotriva sa.
Deşi iniţial preşedintele BEC, judecătorul Gheorghe Dumitru, a preconizat că rezultatele finale vor fi cunoscute cel mai târziu duminică seară, el a revenit, ieri, făcând publică o nouă dată, respectiv azi dimineaţă. Potrivit lui Gheorghe Dumitru, încă mai sunt oraşe care nu au transmis datele, arătând că, de exemplu, reprezentanţii judeţului Satu Mare se află în drum spre Bucureşti cu centralizatoarele buletinelor. În plus, nici Biroul Electoral Municipal nu a transmis încă documentele privind numărătoarea voturilor de la secţiile din străinătate.
În mod bizar, Biroul Electoral Central, în ale cărui atribuţii intră, printre altele, şi prezentarea ratei de participare la referendum, nu a putut să-şi îndeplinească până la final această sarcină. Ultima oră până la care BEC a făcut cunoscută prezenţa românilor la urne a fost 17.00, în condiţiile în care procesul de votare se încheia trei ore mai târziu. Sâmbătă după-amiază, membrii Biroului şi-au dat seama că ei înşişi adoptaseră, în urmă cu câteva zile, o hotărâre prin care puteau cere Institutului Naţional de Statistică datele despre prezenţă doar până la ora 17.00 şi pe care era prea târziu să o mai schimbe.
Prin urmare, pentru a constata care a fost rata de participare la referendum, Biroul Electoral Central este nevoit să aştepte numărătoarea finală a voturilor din întreaga ţară. O centralizare a