» 60% din electoratul PNL care s-a prezentat la urne a votat impotriva demiterii lui Traian Basescu.
» Liderii PNL nu-si asuma esecul de la referendum, iar Ludovic Orban, seful de campanie, sustine ca regreta ca nu a avut o campanie mai agresiva.
» Iesirea de la guvernare este respinsa de conducerea PNL si de majoritatea presedintilor de filiale.
Anuntul facut de liderul pnl Bucuresti, Ludovic Orban, ca va cere iesirea partidului de la guvernare nu pare sa produca vreun cutremur in partid. Ideea este respinsa de majoritatea vicepresedintilor si liderilor de organizatii si din toate estimarile reiese ca la Delegatia Permanenta propunerea nu se va bucura de sustinere. Mai mult, pentru esecul de la referendum, prabusirea partidului in sondaje sau disiparea propriului electorat nu pare ca va fi tras nimeni la raspundere. Cel putin cat timp Calin Popescu Tariceanu va mai fi prim-ministru.
La nici 24 de ore dupa rezultatul referendumului, pe care liderii PNL l-au primit cu dintii stransi si declaratii acre, Ludovic Orban a anuntat intr-o conferinta de presa ca filiala Bucuresti, al carei presedinte este, doreste iesirea de la guvernare si trecerea in opozitie. Consiliul de conducere al organizatiei Bucuresti a luat aceasta decizie in unanimitate intr-o sedinta extraordinara in care a fost analizat rezultatul referendumului, decizia urmand sa fie sustinuta la Delegatia Permanenta ce va fi convocata in cel mai scurt timp. Motivele invocate de Orban sunt "respectul fata de vointa exprimata de cetateni, actuala structura parlamentara si refuzul de a face compromisuri in ce priveste programul guvernamental cu PSD, PRM sau PD". Intrarea in opozitie implica demisia Guvernului si, implicit, renuntarea la toate functiile din administratia centrala si locala, dar Orban a refuzat sa spuna daca a discutat chestiunea cu premierul sau alt