Grupuri de bătrâne în straie de sărbătoare, pitite sub umbrele sau bannere roşii cu mesajul pesedist „Votaţi DA pentru România“. Acestea erau indiciile pe care trebuia să le urmezi sâmbătă, în zi de referendum, pentru a descoperi secţiile de votare din comunele din sudul judeţului, ascunse bine în şcoli, cămine culturale sau primării.
La primele ore ale dimineţii, membrii birourilor din secţiile de votare duceau lipsă de „clienţi“, doar câţiva bătrâni făcând safteaua buletinelor de vot. Ploaia i-a ţinut departe de secţiile de votare pe tinerii din Dolj, foarte puţini dintre aceştia hotărându-se până după-amiază să le treacă pragul şi să aleagă între DA şi NU. Până la ora 10.00, la Secţia nr. 202 din Segarcea votaseră 69 de persoane din cele 1.814 înscrise pe listă. În apropierea secţiei, pe o ploaie torenţială, o bătrână mergea încet ca să ajungă la vot. Obosită şi ţinându-se cu mâna la inimă, femeia a cerut un scaun pentru a prinde puteri. „Nu trebuia să vin pentru că sunt bolnavă cu inima, dar este o datorie şi nu pot să lipsesc de la vot, aşa că m-a adus o vecină. Aşa trebuie să facem cu toţii, pentru că este dreptul nostru“, a spus Eufrosina Băzăvan.
Votul, un prim pas spre însurătoare
La una dintre secţiile de votare din Cârna era mai multă agitaţie. Până la ora 10.30 peste 20% din alegători îşi exprimaseră deja opţiunea. Pentru unii, votul a fost primul pas spre însurătoare, pentru alţii, unul din ultimele lucruri rămase nebifate pe listă. Alin Marin Falcoi, aflat la prima votare din viaţă, a venit la secţie însoţit de mama sa, care i-a dat ultimele indicaţii. „Am venit să votez pentru binele nostru, pentru că de-acum sunt mare. Acum am votat, mâine mă însor“, a spus Alin, aşa cum îl învăţase mama sa. Gheorghe Teacă, un bătrân din Cârna, nu aşteaptă prea multe de la preşedinte. „Să-mi mărească pensia şi un trai mai bun atât cât o