"Presedintelui Traian Basescu ii va fi greu sa treaca repede peste blocajul politic care afecteaza reformele tarii, in ciuda faptului ca a obtinut o victorie confortabila in referendumul de sambata", se arata intr-o analiza a agentiei britanice de presa Reuters, citata de Rompres. Conform sursei citate, oficialii europeni au recomandat autoritatilor romane o mai mare transparenta, au incurajat adoptarea unei legislatii mai dure impotriva conflictului de interese si au militat pentru o mai mare independenta acordata judecatorilor si procurorilor.
Unele dintre aceste cerinte au fost indeplinite, observa Reuters, insa numai la nivel declarativ, analistii prognozand ca este putin probabil ca oponentii lui Basescu sa faca ceva in acest sens desi se declara sustinatori ai reformelor. Specialistii occidentali consultati de agentia de presa Reuters au fost de parere ca motivele acestui conflict par a fi problemele politice nerezolvate, variind de la conflicte de interese pana la coruptie.
Traian Basescu "a castigat o noua legitimitate, dar criza politica de la Bucuresti este departe de a se fi terminat", comenteaza profesorul Jean Michel de Waele, director al Grupului de analiza pentru tarile din Europa Centrala si de Est, referindu-se la rezultatul referendumului din 19 mai, intr-un interviu pentru RFI Romania.
Jean Michel de Waele crede ca oamenii politici romani nu promoveaza inca valorile europene. El nu este de acord cu portretele care i se fac in ultimele zile lui Traian Basescu, pe care le considera 'fie prea elogioase fie prea critice'.
"Din pacate, bipolarizarea marcheaza viata politica romaneasca actuala si ai impresia ca nu mai exista loc pentru nuante, compromis, simt al responsabilitatii, ceea ce este foarte grav pentru stabilitatea tarii", afirma Jean Michel de Waele.
"Ceea ce ma nelinisteste cel mai mult este ca nu vad de