ROMANIA UITATA
Dacă e vară, oile din Novaci pleacă la păşuni mai grase. Un reportaj despre cum arată transhumanţa acum, in anul şapte al mileniului trei.
ROMANIA UITATA
Sunt trei elemente fundamentale care definesc şi individualizează un popor: istoria, cultura şi etnografia. Au existat şi popoare care au ieşit repede pe uşa din dos a istoriei. Au punctat doar timpul şi spaţiul cu trecerea lor efemeră.
Le-a lipsit, se vede, acelaşi benefic număr 3 al neamurilor, ce defineşte insăşi divinitatea: Tatăl, Fiul şi Sfăntul Duh. La noi, alături de istorie şi de cultură, etnografia este cea care cuprinde o arie de răspăndire şi diversificare rar intălnită la alte naţii. "Căte bordeie, atătea obiceie", spune inţelepciunea populară. Asumate ca temă unică, datinile şi obiceiurile se diversifică de la o zonă la alta, aidoma Unului multiplu regăsit in filozofie. Sunt zeci, sute sau poate mii de variaţiuni pe aceeaşi temă. Informaţiile etnografice au fost transmise in exclusivitate pe cale orală, printr-un sistem perfecţionat de comunicare numit, metaforic, Gura satului. Gura satului acoperea transmiterea ştirilor de orice fel prin canale auditive şi vizuale in anumite locuri (la muncă, poartă, şezătoare, cărciumă, biserică, la făntănă, la tărg) şi in anumite momente ale zilei sau anului calendaristic. Făcea şi desfăcea totul la nivel de sat. Jurnalul Naţional aici vrea să vă aducă. Să staţi pe stănoagă sau pe buza şanţului şi să ascultaţi ce mai spune gura satului. Căci pe lăngă politică, economie etc., am intrat in UE cu Gura satului cu tot.
Incepem astăzi campania "Romănia uitată" care timp de un an işi va purta cititorii prin fabulosul univers al tradiţiilor care ne definesc neamul. Este tezaurul nostru prin care intărim Europa comună.Paul Rogojinaru
Intre stănă şi discotecă
In momentul in care scriu răndurile astea