Sambata a fost lansata expozitia "Imi placa ce faci" la Galeria Noua. Este vorba de placi de skateboarding pictate si amenajate de tineri artisti din mai multe tari, aduse de la Galeria Inoperable din Viena de curatorii Neon (a.k.a. Mihai Hincu) si stefan Tiron. La placile importate s-au adaugat mai multe skateboard-uri pictate de artisti romani mai mult sau mai putin conventionali, cum ar fi Sadd0, Pisica Patrata (Alexandru Ciubotaru), Suzana Dan, Matei Branea, Vlad Nanca, Matei Apostolescu, Reniform, Cristina Negrau, Alexe Popescu, Pieton, Color, Saint/The Oilers, Irlo, Ioana Paraschiva.
Ce-am vazut interesant: o placa crapata pe care ruptura era transformata in dinti de craniu, o placa neagra pe care scria "Holy Sin" si care avea matanii si oase in relief, una cu un baschet fixat pe ea langa mai multe circuite integrate, una transformata in crucifix, una cu tampoane, alta pe care crescuse iarba, una cu blana care se deplasa teleghidata prin galerie, cateva femei dezbracate si multi monstrisori si litere de graffiti.
Cele mai reusite placi sunt cele care nu au tratat skateboardul ca pe un mediu oarecare pentru un desen obisnuit si s-au lasat inspirate de suportul neconventional. Am stat de vorba cu curatorul stefan Tiron despre intersectia dintre arta grafica si subcultura skateboardingului si mi-a povestit ca moda de a personaliza mijloacele de transport de serie, mai ales masinile, a fost inceputa in California de mexicanii care nu-si permiteau masini cu personalitate. Printre placile expuse la Galeria Noua era si o tentativa de skateboard autohton dinainte de ’89, facut dintr-o scandura cu rotile de patine. Ca de obicei, in contextul romanesc ideea pica mai ciudat, skateboardurile fiind inca foarte scumpe si un accesoriu pentru pustii cool care si le permit. Un sport mainstream pentru tinerii din Statele Unite, skateboardingul atrage la noi atentia unu