Basescu a castigat fara drept de apel o victorie nu atat electorala, cat politica, si va domina alegerile europarlamentare, locale si parlamentare din urmatorul an si jumatate.
In loc de demitere, adversarii sai i-au aranjat consacrarea. L-au urcat din nou pe piscuri, si inca nu acesta este efectul cel mai dramatic. Rezultatul referendumului ar fi fost, pentru Basescu, un semiesec, daca opozantii lui nu ar fi pierdut atat de mult, cu perspectiva de a continua sa piarda. Deja ne putem gandi la o alianta preelectorala PNL-PSD, ca la o incercare disperata de a recupera ce se mai poate recupera.
Nu are rost sa ne mai gandim cum s-a ajuns aici. Viitorul lor trebuie pus in discutie repede. Este foarte clar ca PSD, cu Mircea Geoana si cu actuala garnitura de tineri, nu merge bine. Dupa mai mult de doi ani de la alegeri, acest partid are jumatate din cota sa electorala. Deciziile luate, intre care reactivarea lui Iliescu si suspendarea lui Basescu, au fost nu numai gresite: au fost fatale. La randul sau, PNL pierde totul pe mana lui Tariceanu. Acest partid, care, cu cat a luat mai mult din guvernare, cu atat a primit mai putin de la electorat, are toate sansele sa nu mai intre in viitorul parlament. Situatia sa este chiar mai grava decat a PSD, intrucat a-l schimba acum din functie pe Tariceanu ar insemna a-i face inca un serviciu lui Basescu. Mai trebuie adaugat ca nici UDMR nu sta bine, mai ales ca actiunile de decredibilizare a liderilor sai, venite pe filiera Parchetului, vor fi si mai intense decat pana acum.
Sa admitem ca este un moment dificil, ce poate fi depasit prin declaratii publice asemanatoare, dar de sens contrar, facute de Basescu dupa castigarea referendumului. Ar fi insa cu totul si cu totul iresponsabil sa se consume energie pentru a contracara efectul de imagine al referendumului. Problema nu este depasirea acestui moment, ci a celo