Spre deosebire de centralele care functioneaza cu carbune si gaze naturale, fisiunea nucleara nu produce dioxid de carbon, gazul efectului de sera. In cazul centralelor nucleare intervine insa o conditie mai putin cunoscuta : ele necesita cantitati mari de apa pentru a pastra reactoarele de exploatare la temperaturi sigure.
Acest lucru poate pune probleme daca temperatura apei din raurile si rezervoarele pe care multe centrale se bazeaza este ridicata. Ipoteza cea mai pesimista este cea in care - din cauza temperaturilor in continua crestere - aceste izvoare au secat, ducand practic la un blocaj in activitatea centralelor.
Daca temperaturile inregistrate vor continua sa creasca, multe centrale vor avea o problema: fie vor fi obligate sa-si opreasca productia, fie vor fi nevoite sa incalce regulile de protectie a mediului inconjurator. In oricare dintre cazuri va avea de suferit reputatia acestora cu publicul si clientii.
“Va trebui sa rezolvam problema schimbarii de clima daca avem o centrala nucleara, si nu invers”, a spus David Lochbaum, un inginer de la Union of Concerned Scientists, citat de International Herald Tribune.
El a mai mentionat ca “din cauza cresterii temperaturilor medii, centralele nucleare vor ajunge in situatia de a nu mai putea livra”.
Gasirea de suficienta apa pentru centralele nucleare “se afla in fata si in centrul al oricarui lucru pe care il vom face in continuare”, a spus Craig Nesbit, purtator de cuvant al Exelon, una dintre cele mai mari companii americane din domeniul exploatarii de centrale nucleare.
De altfel, oficialii francezi s-au pregatit deja pentru un posibil nou val de caldura, asemanator cu cel care a lovit "Hexagonul" in anul 2003, - in mod oficial cea mai fierbinte vara din istoria Frantei.
Spre deosebire de centralele care functioneaza cu carbune si