Rezultatul referendumului obliga. Numai un pseudopolitician se poate iluziona ca optiunea absentilor este mai importanta decat a prezentilor.
„Marele absent” a fost inscaunat regele referendumului in spatele tronului caruia s-au pitulat, pentru a se salva, cativa politicieni social-democrati si liberali.
A dispretui electoratul activ este, pentru Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu, o eroare la fel de mare ca suspendarea presedintelui Traian Basescu, care-i degradeaza la rangul de ordonante ale politicii.
Nu numai ca au fost incapabili sa anticipeze reactia propriilor alegatori la decizia de a-l demite pe seful statului, acum ii si desconsidera cu aroganta, chiar pe cei care le-au sustinut prin vot decizia. Supralicitarea importantei absenteismului - care, apropo, nu e deloc atat de mare - este o incurajare imorala a pasivitatii.
Rezultatul referendumului obliga partidele, inclusiv PSD si PNL, sa-si adapeze discursul si actiunile politice la aceasta noua realitate, cel putin pentru a-si opri declinul. In locul unei asumari lucide a erorilor si a repozitionarii in functie de agenda alegatorilor, PSD si PNL cauta in continuare samanta de discordie.
Desi este limpede si pentru un copil de clasa a doua ca, pentru seful statului, conflictul este ca jaraticul pentru caii din basme. Ce ar avea de pierdut
Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu daca s-ar aseza cu seful statului la masa negocierii pe proiectele privind votul uninominal si reforma constitutionala, pe care de altfel le sustin cel putin la nivel declarativ?
Orice actiune de obstructionare a acestor initiative se va intoarce din nou impotriva lor si va fi perceputa ca un alt act de agresiune.
Nimic nu impiedica PSD si PNL, decat vointa catorva lideri, de a iesi de pe orbita prezidentiala si a-si defini intentiile po