"Nu"-ul in procent masiv cu care romanii au raspuns la referendumul pentru suspendarea presedintelui poate fi tradus si printr-o cota foarte mare de popularitate de care se bucura Traian Basescu, dar poate fi tradus si printr-o schimbare de mentalitate a electoratului roman, printr-o maturizare a acestuia, printr-o capacitate a lui de a analiza perspectiva viitorului pe termen lung. Ceea ce echivaleaza cu un refuz de-a mai fi martorul reeditarii deziluziilor post-decembriste. Multe si apasatoare.
Prin votul din 19 mai, electoratul roman a dat un semnal neechivoc ca este satul de oameni politici care isi amintesc de el doar in campanii electorale - cand ii arunca pomeni pentru a-si cumpara votul si bunastarea pe alti patru ani, ii e lehamite de oameni politici dirijati de interese de clan si protectori de interese de clan, s-a saturat sa-i vada pe cei care fac afaceri ilicite pe banii statului sau cu sprijinul reprezentantilor statului imuni in fata legii, s-a saturat de legi facute sau modificate peste noapte, fara jena, in favoarea unor grupuri restranse de interese si in defavoarea poporului, s-a saturat de justitii paralele, cotropite de puterea politica, de campanii anticoruptie demagogice de la primul la ultimul citat.
Nu trebuie sa fi un fan al presedintelui pentru a-i recunoaste meritele pe care le-a avut pentru mersul inainte al tarii, in acesti ultimi doi ani. Pentru a recunoaste ca, impreuna cu alti cativa oameni care il sustin, a acuzat public ceea ce nu merge bine, cerand indreptarea situatiei, ca, prin "cartea castigatoare" numita Monica Macovei, pe care a mizat, Justitia si-a castigat independenta (dovada stand dosarele penale deschise nu doar pe numele unor oameni care, pana in decembrie 2004, dadeau impresia ca sunt mai semeti decat Statuia Libertatii, ci si pe numele unor vice-priministri si ministri ai Puterii, ale unor primari ai Al