Romanii din strainatate au avut probleme in a-si exercita dreptul la vot. Cele mai grave incidente s-au inregistrat in Spania si in Italia, tarile cu cele mai numeroase comunitati romanesti.
La ora 20:00 (ora locala), la care era programata inchiderea urnelor, cateva sute de persoane se aflau in fata Ambasadei Romaniei de la Madrid, unde au fost amenajate doua sectii de votare. Presedintii acestora au solicitat prelungirea programului, dar BEC nu a dat nici un raspuns, astfel incat urnele a trebuit sa fie inchise. Alegatorii care nu au reusit sa voteze au ramas in strada, protestand si fortand intrarea.
La Alcalá de Henares, sectia de votare a fost amenajata in incinta primariei. Constatand ca la ora la care ar fi trebuit inchise urnele se mai aflau la coada peste o suta de alegatori, primarul a permis comisiei de vot sa ii lase sa intre in cladire, astfel incat votarea s-a prelungit pana dupa ora 21:00.
Desi la ora 18:50 in fata Ambasadei Romaniei din Roma se aflau aproximativ 5.000 de persoane care nu reusisera sa voteze, BEC a respins cererea de prelungire a programului de vot. La inchiderea urnelor, la ora 20:00 (ora locala), intre 2500 si 3000 de persoane ramasesera in fata cladirii, scandand "Vrem sa votam!", "Basescu!", "Hotii!" si "Nu plecam!". Asociatia Romanilor din Italia a denuntat intr-un comunicat dezorganizarea si haosul care au marcat desfasurarea referendumului.
si la Paris, sute de oameni au fost nevoiti sa astepte la cozi ore in sir pentru a putea sa voteze. In Canada, romanii au fost nevoiti sa se deplaseze sute de kilometri pentru a vota, iar la Montreal au stat la coada doua-trei ore. Nici la Melbourne nu au reusit sa voteze toti cei care ar fi vrut, multi alegatori care veneau de la distante mari nereusind sa ajunga pana la inchiderea urnelor. Romanii din strainatate au avut probleme in a-si exercita dreptul