Budinca de orez cu capsuni.
Ingrediente (pentru 12 portii): 1/2 l lapte, 150 g orez cu bobul rotund, 100 g zahar, 60 g unt, 5 oua, 1 varf de cutit cuisoare pisate, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 1 baton de vanilie, 1 priza sare, 350 g capsuni, unt pentru forma.
Mod de preparare: Se spala capsunile, se curata si se taie in patru. Se cresteaza batonul de vanilie (pe lung) cu un cutit ascutit si se razuie miezul. Se-ncinge cuptorul la 160gr., se unge o forma de tort cu unt si se tine la frigider, pana cand se prepara budinca. Se incinge laptele, se incorporeaza orezul si zaharul si se lasa sa fiarba 30 de minute la foc mic. Inainte ca orezul sa fie fiert, se adauga untul si apoi vanilia, coaja rasa de lamaie, cuisoarele pisate si sarea. Se ia orezul de pe foc, se lasa sa se raceasca bine si se incorporeaza galbenusurile si la sfarsit albusurile batute spuma. Se toarna jumatate din orez in forma pregatita dinainte, se intind peste el capsunile si se acopera cu restul de orez. Se da budinca 20 de minute la cuptor si se serveste calduta, cu fructe proaspete sau cu sirop de fructe.
Rulada cu capsuni
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat: 4 oua, 65 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 30 g faina, 35 g amidon, putina sare, hartie pentru copt. Pentru umplutura: 400 g capsuni, 1 cl rom, putin zahar, 4 foi de gelatina, 1/4 l frisca batuta, glazura alba, alune macinate si frunzulite de menta pentru ornat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200gr.. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul tos si zaharul vanilat, iar albusurile se bat spuma, impreuna cu sarea. Se incorporeaza faina si amidonul in crema de galbenusuri, se intinde aluatul astfel obtinut pe hartia pentru copt
asezata pe tava de la aragaz si se coace 10 minute, pana ce se rumeneste usor. Se scoate aluatul din cuptor, se acopera