» BNR ar putea elibera la inceputul acestei saptamani doua avize pentru credite fara avans.
» Totusi, un imprumut mai mare si cu avans mai mic inseamna o dobanda mai impovaratoare.
» Unele banci au scazut ratele dobanzilor la lei sub 10%, astfel ca imprumuturile in lei au costuri apropiate de cele in valuta.
La inceputul acestei saptamani, doua banci vor primi din partea BNR avizul pentru "relaxarea" creditarii. Pentru obtinerea OK-ului, de la Banca centrala, institutiile bancare sunt obligate sa-si realizeze profilul de risc si strategia administrarii acestuia, in concordanta cu Norma 17 a BNR din 2003.
BNR a avizat pana in prezent doar normele de creditare ale Alpha Bank Romania, care a anuntat ca va acorda imprumuturi fara avans si va putea accepta si un grad de indatorare mai ridicat.
Avertismentul guvernatorului BNR
Banca centrala a primit proiecte de norme de la 18 din cele 29 de institutii de credit eligibile, dar a returnat unele pentru modificari.
Noile norme, stabilite individual de catre fiecare banca, vor inlocui prevederile celor impuse de BNR pentru tot sistemul bancar, care includ obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.
BNR a eliminat obligativitatea aplicarii acestor norme la inceputul lunii martie, insa bancile le vor aplica in continuare pana cand propunerile lor vor fi avizate de catre Directia de Supraveghere a bancii centrale.
Oricum, guvernatorul Bancii Nationale a declarat saptamana trecuta ca nu este de acord cu ideea ca noua formula inseamna relaxarea creditului, intrucat un imprumut mai mare si cu avans mai mic inseamna o dobanda mai impovaratoare. "Un credit are doua parti. Una