Tarile Europei de Est si cele ale fostei Uniuni Sovietice vor asista la o usoara temperare a ritmului de crestere economica, anticipeaza oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Proiectia bancii referitoare la rata de crestere a celor 29 de tari in tranzitie pe care le monitorizeaza este de 6,5%, in crestere fata de estimarea lansata in luna noiembrie a anului trecut, de 6,%, scrie Washington Post.
Impulsionata de o redresare a sectorului industrial, de volumul ridicat al investitiilor straine directe si de cresterea rapida a sectorului de creditare atat la nivel de retail, cat si corporate, rata de crestere a atins un nivel record de 6,9% anul trecut, comparativ cu 5,8% in 2005.
"Se inregistreaza cele mai ridicate niveluri de crestere economica din momentul inceperii perioadei de tranzitie. Din acest motiv, este normal sa ne asteptam ca aceste niveluri sa nu fie sustenabile", a declarat Erik Berglof, economist-sef in cadrul BERD.
Pe fondul cresterii rapide a economiilor pietelor emergente, crestere alimentata de nivelul ridicat al preturilor la produse, BERD, care a fost infiintata in 1991 pentru a sustine procesul de tranzitie la capitalism a tarilor din fostul bloc comunist, a inregistrat profituri record anul trecut.
In 2006 cele mai rapide ritmuri de crestere economica au fost inregistrate in Comunitatea Statelor Independente si in Mongolia, de 7,5%, comparativ cu 6,8% in 2005. Banca se asteapta la o rata de crestere de 7,2% in 2007.
"Evolutia pozitiva a fost asigurata de cresterea continua a preturilor la marfuri, dar si de nivelul solid al cererii interne", au declarat oficialii BERD.
Rusia, cea mai mare economie din sfera BERD, a inregistrat o rata de crestere de 6,7% in 2007, fiind asteptata sa asiste la o temperare a ritmului de crestere economica, pana la 6,9%, in acest an.
Invest