Datorita joburilor sezoniere pe care le au in strainatate, majoritatea romanilor se intorc in tara dupa anumite intervale de timp, iar domeniile in care acestia aleg sa se angajeze sunt distributia, logistica sau transporturile, este de parere Andrei Klos
In distributie-logistica-transport se poate vorbi despre un nou concept: transhumanta profesionala. Aceste domenii sunt o foarte buna alternativa pentru sectoare devenite 'traditionale' pentru romanii care lucreaza in strainatate: constructiile, in Italia, sau 'capsunele', in Spania, la care se adauga si mirajul firmelor straine ce vin in tara. Odata cu scaderea cererii de forta de munca pe alte piete, ciclul sezonier ii aduce pe multi dintre romani inapoi", spune directorul de resurse umane al Aquila, unul dintre cei mai mari distribuitori de bunuri de larg consum de pe piata, cu capital integral romanesc.
El adauga ca Aquila are pregatite in permanenta baze de date, in vederea suplimentarii numarului de angajati pentru anumite posturi in perioadele de varf de productie sau cand are loc migrarea catre locuri de munca mai bine platite.
In opinia lui Klosz, deschiderea pietei fortei de munca odata cu integrarea in UE ne pune in fata unui pariu cu realitatea, cu competitorii interni si externi si, de asemenea, este o provocare si pentru angajati, pentru ca de acum inainte orice post este scos generic la concurs in Uniunea Europeana, nu doar in Romania. In aceeasi masura oricine poate candida in general pe orice post din orice colt al Europei.
"Deja angajatii calificati aleg judetul sau tara in functie de avantajele pe termen scurt sau lung, in functie de salariu, beneficii si compensatii, binele propriu si cel al familiei sau in functie de viitorul copiilor. Sunt foarte multe profesii cu care se castiga mult mai bine in strainatate, dar cu toate acestea nu au incercat sa plece