Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) cere Parchetului Militar anchetarea a 220 de fosti comandanti ai inchisorilor comuniste, pentru genocid.
Potrivit Hotararii de Guvern in virtutea careia a fost infiintat IICCR (HG 1.724 din 21 decembrie 2005), institutul este abilitat sa efectueze investigatii cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist din Romania si sa sesizeze organele in drept atunci cand identifica astfel de crime si abuzuri.
"In conformitate cu misiunea sa, IICCR va depune o sesizare penala impotriva a 220 de fosti comandanti de penitenciare, colonii si lagare de munca in care au fost incarcerati, in perioada comunista, detinuti politici. Cele 220 de persoane au fost identificate de catre expertii Institutului in cercetarile lor in Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor", se arata intr-un comunicat IICCR.
Institutul considera ca in cazul acestor fosti comandanti avem de-a face cu fapte cu caracter represiv si discretionar. Tratamentul inuman aplicat in inchisori fostilor detinuti politici are caracteristicile unui fenomen de masa, desfasurat la scara nationala, care a fost realizat nu doar prin acte individuale, sustine IICCR.
"Participarea a fost colectiva, responsabilitatea revenind in primul rand fostilor comandanti de inchisori, colonii si lagare de munca in care erau aplicate astfel de tratamente inumane. Cei 220 de fosti comandanti vor fi cercetati penal de Parchetul Militar sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid", se mai arata in comunicat. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) cere Parchetului Militar anchetarea a 220 de fosti comandanti ai inchisorilor comuniste, pentru genocid.
Potrivit Hotararii de Guvern in virtutea careia a fost infiintat IICCR (