» Karl-Peter Schwarz este corespondentul pentru Europa de Est al prestigiosului cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Prezent la Bucuresti pentru a urmari desfasurarea referendumului, jurnalistul german analizeaza pentru "Romania libera" semnificatiile votului de pe 19 mai.
» De origine austriaca si fost redactor-sef adjunct al cotidianului vienez Die Presse, Karl-Peter Schwarz s-a mutat la Praga in 2000 in calitate de corespondent pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, scriind despre teme politice si economice din Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Croatia si Romania.
» Frankfurter Allgemeine Zeitung este unul dintre cele mai influente cotidiene de calitate din Germania, cu o audienta de 910.000 cititori pe zi. Este difuzat in 145
de tari de pe glob, fiind ziarul german cu cea mai mare difuzare externa. FAZ continua sa nu publice imagini
pe prima pagina, ca dovada a calitatii cuvantului scris.
» Presa din Germania si Austria a urmarit cu mult interes evolutia crizei politice de la Bucuresti, mai ales din perspectiva viitorului reformei in justitie si a mediului de afaceri pentru investitorii straini. Austria este investitorul nr. 1 in Romania, in timp ce Germania este pe locul doi la volumul exporturilor si importurilor pe locul patru la capitolul investitii directe.
» Cum interpretati rezultatul votului la referendum?
— Marturisesc ca rezultatul m-a surprins. Ma asteptam la o majoritate pentru Basescu, dar nu m-am gandit ca va depasi 70%. Credeam ca va fi undeva in jurul a 65%, dar nu atat de clar in favoarea lui. Rezultatul nu poate fi interpretat decat ca dovada a maturizarii societatii romane. Romanii n-au votat cu stanga sau cu dreapta, nici cu Tariceanu sau Basescu, ci au votat pentru sau impotriva statului de drept, pentru relatii institutionale corecte si europene sau pentru rela