Banca Nationala nu a identificat riscuri sistemice care sa afecteze stabilitatea sectorului financiar in urma testelor de rezistenta la socuri realizate pentru editia din acest an a Raportului de stabilitate financiara, afirma Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
"Rezultatele testelor sunt bune. Singura consecinta semnificativa a unor eventuale socuri ar fi ca profitabilitatea unor banci ar fi afectata", a declarat Popa. El spune ca editia din acest an a Raportului de stabilitate financiara ar urma sa fie publicata in cursul verii. BNR a elaborat anul trecut primul astfel de raport care, de asemenea, nu a indentificat vulnerabilitati semnificative in sectorul bancar.
Solvabilitatea sistemului bancar a continuat in primul trimestru trendul vizibil descendent pe care s-a inscris de la sfarsitul lui 2005. La 31 martie, indicatorul coborase la 15,82%, fata de 17,3% in decembrie 2006, respectiv 21,1% in decembrie 2005.
Bancile mari au inregistrat anul trecut cele mai mari scaderi ale indicelui de solvabilitate, in conditiile in care au mobilizat tot mai multe resurse pentru creditare. De la 1 ianuarie, pragul minim de solvabilitate acceptat de BNR a fost coborat de la 12% la 8%, conform standardului din Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, bancile au reusit sa-si imbunatateasca profitabilitatea in primele doua luni ale acestui an: dupa corectia abrupta din 2006, rentablitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 10,7% in decembrie, la 12,5% la sfarsitul lui februarie, adica foarte aproape de nivelul de 12,7% din decembrie 2005. Pe parcursul lui 2006, ROE la nivelul sectorului bancar a scazut de la 12,7% la 10,7%.
Corectia a avut loc pe fondul majorarii semnificative a capitalurilor proprii (pentru conformarea cu reglementarile stranse ale BNR privind creditarea in valuta), dar si a ingustarii vizibile a marjelor de dobanda, mai ales i