Dupa esuarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu, guvernul roman are trei optiuni - demisia premierului si negocierea unui nou premier; demisia premierului si alegeri anticipate; continuarea impasului politic pana la alegerile parlamentare din 2008, scrie Stratfor, preluat de Rompres.
Potrivit sursei citate, desi Tariceanu a refuzat sa-si dea demisia, acest lucru s-ar putea schimba pe masura ce presiunile cresc in interiorul propriului partid, dar si al partidelor rivale.
Negocierea unui nou premier este insa extrem de dificila, in conditiile in care nu este suficient un acord intre Partidul National Liberal al premierului Tariceanu si PSD, de opozitie, ci este necesar ca respectivul candidat sa fie aprobat si de presedinte.
Potrivit Strafor, majoritatea populatiei, alaturi de presedinte si de Uniunea Europeana fac presiuni pentru a doua optiune. Cu toate acestea, se asteapta ca Tariceanu si partidul sau sa se opuna, in conditiile in care stiu ca probabil si-ar pierde posturile din guvern daca s-ar organiza noi alegeri.
A treia optiune - un impas continuu intre presedinte si premier pana la alegerile parlamentare planificate pentru 2008 - va prelungi luptele interne si scandalurile care au afectat guvernul in ultimii trei ani. Analistii STRATFOR subliniaza ca acest conflict intern a impiedicat Romania sa abordeze problemele importante pe care a sustinut ca le va elimina atunci cand a aderat la Uniunea Europeana in 2007, iar Bruxelles-ul devine nerabdator in privinta evolutiei Romaniei.
Cu toate acestea, insista Stratfor, nici Tariceanu (doar daca nu isi schimba decizia in privinta demisiei), nici Basescu nu vor forta o decizie, ci al treilea partid ca marime din Romania, PSD, perceput in Romania drept extrem de corupt. PSD poate sa continue sa il sustina pe Tariceanu, pierzand si putina sustinere pe care o mai are