Circarii sunt in topFoto: AP
Autoritatile britanice au publicat, marti, primul bilant in privinta romanilor si bulgarilor care aspira sa munceasca in Regat, dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Aproximativ 8.000 de cetateni ai celor doua tari au primit acces pe piata britanica a muncii in primele trei luni ale acestui an, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Ambasadei britanice la Bucuresti.
Potrivit cifrelor oficiale, in perioada ianuarie-martie 7.935 de muncitori romani si bulgari au primit aprobare sa lucreze in Marea Britanie.
Dintre acestia, circa 5.075 au candidat direct pentru un loc de munca, 2.660 de persoane s-au inregistrat ca liber-profesionisti, in timp ce alti 2.425 s-au inscris ca lucratori sezonieri in agricultura.
Doar doua sute de romani si bulgari care au ajuns in Marea Britanie in aceasta perioada au declarat ca au suficiente mijloace pentru a se intretine singuri.
Dintre romanii care au primit permis de munca pe teritoriul britanic, pe primul loc se claseaza artistii de circ, urmati de bucatari si muzicieni. Nici bulgarii cu permis de munca nu s-au indepartat prea mult de la aceasta tendinta, primele locuri, dupa criteriul ocupatiei, fiind luate si in acest caz de asisatenti medicali, bucatari si circari.
Peste 50 la suta dintre ei au varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani,
iar sase din zece provin din Romania. Aproape o treime din muncitori au ales sa lucreze in sectorul hotelier si de divertisment.
Numarul imigrantilor din UK a scazut de la aderarea Romaniei si Bulgariei
Potrivit cotidianului The Guardian, in primele trei luni ale anului 2007 s-a inregistrat un numar total de 49.000 de cereri din partea muncitorilor din Europa de Est, cu 16.000 mai putini decat in ultimul trimestru din 2006. Peste 630.000 de mu