Karl-Peter Schwarz este corespondentul pentru Europa de Est al prestigiosului cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Prezent la Bucuresti pentru a urmari desfasurarea referendumului, jurnalistul german analizeaza pentru "Romania libera" semnificatiile votului de pe 19 mai.
Cum interpretati rezultatul votului la referendum?
— Marturisesc ca rezultatul m-a surprins. Ma asteptam la o majoritate pentru Basescu, dar nu m-am gandit ca va depasi 70%. Credeam ca va fi undeva in jurul a 65%, dar nu atat de clar in favoarea lui. Rezultatul nu poate fi interpretat decat ca dovada a maturizarii societatii romane.
Romanii n-au votat cu stanga sau cu dreapta, nici cu Tariceanu sau Basescu, ci au votat pentru sau impotriva statului de drept, pentru relatii institutionale corecte si europene sau pentru relatii netransparente in zona gri dintre politica si infractionalitate.
De aceea cred ca a fost in primul rand o respingere a Parlamentului si a persoanelor care il controleaza si si-ar dori sa continue sa mimeze democratia departe de alegeri si de vointa electoratului.
Cum interpretati anuntul lui Ludovic Orban privind retragerea PNL de la guvernare?
— Este un semn ca si in Partidul Liberal revine ratiunea politica. Ma astept sa continue luptele interne pentru putere atat in PNL, cat si in PSD. Ca problemele nu s-au terminat e clar.
A fost o batalie castigata, dar nu intreg razboiul. Lui Basescu ii va fi greu in continuare, pentru ca cei 322 de parlamentari continua sa-si ocupe locurile in forul legislativ. Trebuie sa speram ca se va ajunge la o solutie curata, nu una murdara.
Ce intelegeti prin solutie murdara?
—De exemplu, sa se ajunga la concesii in lupta anticoruptie. Sau ca anchetele sa nu aiba loc asa cum ar trebui.
Deja modul de numire si revocare a pro