Casele de pariuri din Romania militeaza pentru introducerea sistemului de taxare pausal de catre stat, ceea ce presupune aplicarea unei taxe fixe pe numarul de agentii deschise. Daca Ministerul de Finante ar fi de acord cu aceasta initiativa, casele de pariuri ar fi avantajate pentru ca li s-ar permite "sa traiasca", apreciaza jucatorii de pe piata. In prezent, sistemul de taxare presupune ca book-makerii sa prezinte Finantelor un plan de afaceri in care sa estimeze ce cifra de afaceri vor realiza in decursul unui an, iar statul le pretinde taxa de licenta, insemnand plata a 5% din incasarile estimate care se realizeaza anticipat la inceputul anului.
"Practic, in acest fel, noi creditam statul, ceea ce nu ni se pare corect, pentru ca nu ne lasa sa traim, mai ales ca, pana acum am platit doar taxa pe pierdere, pentru ca nu am inregistrat profit in niciun an de la infiintare din cauza sistemului draconic de taxare al statului", ne spune Liviu Popovici, vicepresedintele Romanian Bookmakers si director general Stanleybet.
Acesta enumera si cateva dintre avantajele care, in opinia organizatiei pe care o reprezinta, ar fi atat in avantajul ei, cat si al statului roman. Astfel, in conditiile unui sistem de taxare de tip pausal nu ar mai fi nevoie de tiparirea biletelor de pariuri la Imprimeria Nationala (in prezent obligatorie), si n-ar mai fi absolut necesara utilizarea unei case fiscale de marcat. De asemenea, ar fi anulate cheltuielile de negociere cu Imprimeria Nationala, "destul de insemnate", din aprecierea lui Popovici. Toate acestea ar presupune o economie "de sute de mii de euro lunar".
"MF este si jucator si arbitru"
Romanian Bookmakers a inaintat o cerere catre Finante, prin care solicita un audit al unei firme de prestigiu, platit cu banii organizatiei, care sa analizeze oportunitatea introducerii unui astfel de sistem de