Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat ca o eventuala colaborare cu PSD ar insemna reforma clasei politice prin introducerea votului uninominal, reducerea numarului de parlamentari, adoptarea legii lustratiei si revizuirea Constitutiei, mai precis clarificarea rolului presedintelui in relatia cu Parlamentul si Guvernul, proiecte care ar trebui adoptate in aceasta legislatura sau in cea viitoare, daca s-ar conveni organizarea de alegeri anticipate in urmatoarele luni - ipoteza respinsa de liderul PSD, Mircea Geoana. Intr-un interviu transmis de BBC, dl Boc a mai spus ca o eventuala colaborare PD-PSD ar putea urmari doar inlocuirea actualului guvern, condus de Calin Popescu Tariceanu. Liderul PD a precizat si in ce conditii s-ar putea renunta la prevederea din programului politic al PD, referitoare la (ne)colaborarea cu PSD.
In conceptia PD, PSD-ul ramane un partid "care are multe de reformat, mai are multe de lucrat la capitolul coruptie, la capitolul purificarii interne pentru unele persoane care nu se califica la exigentele unei colaborari cu PD": "Lucrurile au ramas si raman la fel cu privire la participarea la o guvernare sau o eventuala guvernare alaturi de ei (de PSD) in aceasta perioada. Exclus. Dupa alegeri putem discuta orice, dar alegerile inseamna votul cetateanului".
Declaratia lui Emil Boc, relateaza BBC, a starnit nedumerire printre liderii PD, printre care si vicepresedintele Cezar Preda, care a declarat: "Noi, ce am avut in minte cand am scris aceasta teza, a fost ca nu putem intra in negocieri cu un partid neocomunist nereformat. Or, PSD, dupa cum se vede, este inca condus de Ion Iliescu si de Hrebenciuc si nu vad unde e reforma. Repet, sunt surprins de asemenea declaratie".
In ceea ce priveste UDMR-ul, partidul etnicilor maghiari si-a manifestat deschiderea fata de un posibil dialog pe care PSD l-ar putea initia pentru crear