(Foto: Gazeta de Maramures)
La 1911, vicarul Tit Bud a realizat o scurta istorie a parohiei din Valeni, consemnand pentru prima oara traditia locala potrivit careia biserica de lemn din localitate ar fi fost adusa de la Cuhea, localitate in care a servit drept biserica a manastirii.
Cea mai veche biserica din lemn din Maramures avea sa aiba un destin ciudat: dezmembrata, vanduta, o parte transformata in sura cu grajd si, in fine, recuperata partial pentru a i se da destinatia de biserica-muzeu
Procesul de inlocuire a bisericilor de lemn cu biserici de zid a inceput in Maramures la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In 1955, prin legea protectiei monumentelor istorice, acest proces a fost stopat. Pana la acea data insa, bisericuta de lemn din Valeni a fost demolata si vanduta. O parte din ea s-a pastrat ca sura cu grajd, in localitatea Calinesti.
De la Cuhea la Valeni Multa vreme s-a crezut ca vechea biserica de lemn din Valeni a fost ridicata in anul 1787, dar Alexandru Babos sustine ca aceasta biserica a fost construita candva la inceputul secolului al XVI-lea, la Cuhea, destinatia ei initiala fiind aceea de biserica a manastirii de acolo.
Se stie ca ea a fost adusa de la Cuhea la Valeni, dar nu se stie cu exactitate data acestei mutari. Tocmai aceasta lipsa de informatie a provocat confuzia privitoare la perioada in care biserica a fost reamplasata la Valeni.
Babos sustine ca biserica nu putea fi adusa din Cuhea dupa anul 1717, deoarece tatarii au distrus in acel an, in timpul ultimei lor invazii in aceasta zona, atat biserica parohiala din Cuhea, cat si pe cea din Dragomiresti.
"Daca biserica s-ar fi aflat atunci in Cuhea, ar fi fost desigur si ea distrusa deoarece locul ei se afla la drumul mare, intre cele doua biserici pa