Referendumul a inceput sa provoace efecte asupra invinsilor si defecte invingatorilor. Reconfirmat in functie cu un milion de voturi in plus, presedintele Basescu tinde sa creada ca populatia i-a votat si prioritatile pe care le-a expus cu cateva zile inainte, lucru deloc adevarat. Electoratul a votat impotriva demiterii sale si atat.
Chiar daca proiectele prezidentiale privind reformarea clasei politice sunt necesare, ele nu pot fi realizate de unul singur. Ceea ce a putut realiza de unul singur presedintele Basescu a fost sa arate prin expresia "tiganca imputita" ca el insusi nu e reformat deloc.
Faptul ca dl Basescu a regretat intamplarea si a trimis flori ziaristei insultate, invocand totodata caracterul privat al conversatiei, nu rezolva catusi de putin situatia: opiniile unui presedinte n-au niciodata caracter privat.
Faptul ca n-a inteles nici dupa doi ani de mandat acest lucru demonstreaza cu prisosinta ca reformarea clasei politice trebuie sa inceapa chiar de la premiantul ei - care si-a stricat ditamai victoria cu propria-i gura. Incurajat de scorul din 19 mai, dl Stolojan a anuntat ca PD si PLD incep construirea unui "pol de dreapta" cu participarea PNG-Becali si a partidului dlui Talpes.
Doctrina de dreapta a polului respectiv ar fi insasi asezarea la dreapta dlui Basescu. Numai ca dreapta reprezentata de dnii Stolojan, Boc si Talpes suna mai degraba ca o confiscare a mobilului dreptei. In plus, Becali n-o sa accepte sefia dlui Stolojan cata vreme se considera unicul stindard al dreptei - desi s-a nascut din coasta dlui Hrebenciuc.
Pe de alta parte, dl Tariceanu a anuntat la randul sau ca PNL isi propune "reunificarea dreptei" - intrand astfel in randul dreptilor alaturi de AP (Emil Constantinescu), PIN (Gusa) si PNTCD (Milut). Doi poli la dreapta si un sfert la stanga, unde PSD vrea si el alta m