Autorităţile spun că ploile din ultimele zile au salvat mare parte din culturile de primăvară, însă nu au avut efect asupra celor de toamnă, majoritatea compromise.
Potrivit prefectului de Dolj Nicolae Giugea, situaţia zonelor afectate de seceta prelungită din acest an s-a ameliorat datorită precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile. Chiar şi aşa, Giugea e de părere că pentru o parte importantă a culturilor de toamnă nu se mai poate face nimic. În plus, acesta a declarat că seceta a afectat şi puieţii plantaţi în judeţ anul trecut de angajaţii Direcţiei Silvice. „Ploaia a ajutat foarte mult culturile de primăvară, dar mare parte din cele de toamnă sunt compromise. Deficitul de apă din sol este foarte mare, iar seceta a afectat şi o parte din cele 3.500 de hectare de plantaţii arboricole din judeţ“, a spus Giugea.
Guvernul discută declararea Doljului judeţ calamitat
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a cerut ieri tuturor directorilor de direcţii agricole să trimită situaţia suprafeţelor declarate calamitate pentru ca problema să poată fi trecută pe ordinea de zi a şedinţei de guvern din această săptămână. Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj a spus că în judeţ au fost declarate calamitate deja 93.000 de hectare de culturi. „Vom transmite până diseară situaţia culturilor calamitate în Dolj, deşi noi am făcut asta în fiecare zi. Mâine sau poimâine am înţeles că se va discuta în şedinţa de guvern despre declararea unor judeţe ca fiind calamitate şi vor fi stabilite despăgubirile“, a spus directorul Cornel Popa.
Doar agricultorii asiguraţi primesc despăgubiri
Şeful DADR Dolj a ţinut să precizeze că vor primi despăgubiri de la guvern numai agricultorii care şi-au asigurat culturile. Suprafaţa asigurată este estimată de director la 30-40.000 de hectare, însă la