Conducerea celor doua Camere asteapta astazi hotararea CC de validare a rezultatelor referendumului.
Rezultatele finale au ajuns, ieri dupa-amiaza, la Curtea Constitutionala, aceasta urmand a se pronunta asupra validarii referendumului, intocmind un raport cu privire la respectarea procedurii de organizare si desfasurare a consultarii populare. In functie de viteza de actiune a CC, conducerile celor doua Camere ar putea convoca astazi sedinta comuna in care alesii sa ia act de hotararea Curtii, inainte de publicarea acesteia in Monitorul Oficial, moment in care inceteaza interimatul lui Nicolae Vacaroiu, iar Traian Basescu isi reia prerogativele de sef al statului.
Procesul-verbal al BEC cu rezultatele finale a fost semnat doar de cei sapte judecatori, inclusiv de presedintele BEC, si de reprezentantul PD, in conditiile in care restul delegatilor au obiectat fata de neprimirea in original a documentelor de la sectiile de votare externe si a listelor suplimentare. Reprezentantii PSD si UDMR au semnat procesul-verbal cu obiectiuni, cei ai PC si PNL nu au semnat deloc, iar delegatul PRM a scris ca refuza sa semneze.
Potrivit situatiei prezentate de BEC, 74,48% dintre romanii care s-au prezentat la urne au votat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu. Este vorba de 6.059.315 voturi, cu aproape un milion mai mult decat cele obtinute in turul doi al alegerilor prezidentiale din decembrie 2004. Pro demitere s-au dovedit a fi 24,75% dintre alegatorii prezenti la urne, 0,77% din voturi fiind declarate nule.
Scrutinul a inregistrat o participare de 44,45%, cele mai mari procente fiind in judetele Constanta, Sibiu si Brasov, iar cele mai mici in Harghita, Satu Mare si Covasna.
O participare superioara mediei pe tara s-a inregistrat si in Bucuresti, unde s-au prezentat la vot 51,68% dintre cetatenii inscrisi in listele electorale. Dintre acest