(Foto: Republicanul)
In urma gestului lor ramane o viata mai buna pentru cel care primeste organul, dar si o sumedenie de riscuri pe care donatorul nu le cunoaste dinainte.
Sanatate la piata
Anunturile sunta aproape la fel. Pentru 10.000 de euro, un roman, "serios si sanatos", doneaza rinichi, ficat si alte organe si mai anunta ca este apt clinic si figureaza in baza de date a Spitalului Fundeni. Un altul - 36 de ani - perfect sanatos, doneaza si el un rinichi, grupa B3, Rh negativ, dar roaga seriozitate din partea celor care il apeleaza.
Foarte urgent, un tanar de 32 ani, apt clinic, dupa cum spune in anunt, doneaza rinichi, grupa A2, Rh pozitiv. Un donator sanatos, din Bucuresti, vinde, tot urgent, un rinichi, grupa B3, Rh pozitiv.
Chiar si o tanara doreste sa doneze un rinichi sau un lob al ficatului, dar numai persoanelor care au cu adevarat nevoie, pentru 25.000 euro, iar un barbat de 23 de ani, sanatos, cu analizele la zi, doneaza rinichi sau ficat, grupa AB, Rh pozitiv. Fiecare dintre ''vanzatori'' isi lasa ca date de contact o adresa de e-mail sau un numar de telefon.
In lipsa altei alternative, unii bolnavi fac eforturi si aduna banii necesari pentru a cumpara un rinichi, ficat sau alt organ ''afisat la bursa neagra''.
Apoi vanzatorul si cumparatorul merg la un chirurg, specialist in transplant, care le ''parafeaza'' conventia fara sa stie despre tranzactie si nici despre sumele care se afla in spatele acesteia, dupa cum sustin cei mai multi specialisti.
Apoi, cei doi semneaza chiar cateva acte cu privire la operatie, cu mentiunea ca transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana nu este realizat "ca urmare a exercitarii unei constrangeri de natura fizica, morala sau materiala". @N_