O săptămână extrem de încărcată, atât ca date macroeconomice, cât şi ca activitate a băncilor centrale. Cu toate acestea, dolarul nu şi-a găsit încă un trend. Federal Reserve a lăsat dobânda la dolar neschimbată, la 5,25%, şi nici nu a schimbat textul declaraţiei oficiale. Practic, Fed a transmis pieţelor financiare acelaşi mesaj „hawkish”, adică orientat preponderent pe nuanţarea mai degrabă a riscurilor ce ţin de inflaţie decât de economie. BCE
O săptămână extrem de încărcată, atât ca date macroeconomice, cât şi ca activitate a băncilor centrale. Cu toate acestea, dolarul nu şi-a găsit încă un trend. Federal Reserve a lăsat dobânda la dolar neschimbată, la 5,25%, şi nici nu a schimbat textul declaraţiei oficiale. Practic, Fed a transmis pieţelor financiare acelaşi mesaj „hawkish”, adică orientat preponderent pe nuanţarea mai degrabă a riscurilor ce ţin de inflaţie decât de economie.
BCE a lăsat dobânda neschimbată la 3,75%, iar Jean-Claude Trichet, în conferinţa de presă, a folosit sintagma cu „vigilenţa puternică”. Asta înseamnă că la şedinţa din iunie dobânda la euro va fi crescută cu 0,25%, la 4%, exact cum indicau estimările din piaţă.
Banca Angliei însă a provocat o mică surpriză: a ridicat dobânda de referinţă la lira sterlină cu 0,25%, la 5,5%. O parte din piaţă estima o ridicare cu 0,5%, motiv pentru care lira sterlină a scăzut joi, 10 mai, aproape o figură (100 de pips) faţă de dolar.
Dolarul a dat semne de scădere după publicarea indicelui preţurilor de producţie, care a crescut cu 0,7%, mai puţin decât creşterea de 1% din luna precedentă, în timp ce valoarea „core” (adică aceea din care s-au extras alimentele şi energia) a rămas constantă. În acelaşi registru s-a înscris şi indicele preţurilor de consum aferent lunii aprilie, care a crescut cu 0,4% faţă de